Elämää harhoissa

Tunnen ihmisen, joka uskoo koronan olevan huijausta. Valitettavasti hän on työssä, jossa uskomuksesta saattaa olla haittaa.

Halusin ymmärtää, mistä on kyse. Eksyin youtubeen. Siellä nuori tyttö mustamaalasi Bill Gatesia, oli selvästi lukenut artikkeleita 5G-verkosta ja salaliittoteorioista. Kannusti kuulijoita olemaan ottamatta tulevaa koronavirusrokotetta. Kertoi rokotteessa olevan siruja, joiden kautta maailman kihot tulvat seuraamaan meitä kaikkialle. Videoiden alla oli paljon sydämiä ja kannustavia kommentteja. "Ihanaa, etten ole ajatusteni kanssa yksin."

Salaliittoteorioita on mukava pyöritellä päässä. Suuret kriisit ja onnettomuudet voi olla ennakkoon suunniteltuja. Rikkaat ihmiset voivat olla pahantekijöitä hyväntekijöiksi naamioituneina. Koronavirus voi olla tahallaan levitetty. 

Siinä kohtaa, kun ihminen postaa someen videon, jossa selvästi taka-ajatuksena on muovata ihmisten ajatusta ja käyttäytymistä tiettyyn suuntaan, salaliittoteoriat ovat iskostuneet lujasti uskomuksiksi, ainoiksi totuuksiksi. Tyttö haluaa kertoa totuutensa ja pelastaa ihmisiä.

Tuntemani ihminen, joka ei usko koronavirukseen, kertoo, ettei lue uutisia. Sen sijasta lukee artikkeleita, joissa salaliittoteoreetikot pohdiskelevat, miten maailma voi olla etukäteen suunniteltu mätä paikka, jossa loppujen lopuksi ihmiset tahtovat lähtökohtaisesti pahaa. Uskomuksemme paljastavat meistä asioita.

Jokainen meistä elää uskomustemme varjossa, ja kuljemme elämää niiden luomien filttereiden läpi.  Miksipä lukisimme tekstejä, jotka mielestämme ovat täysin keksittyä. Turha kuluttaa energiaa sellaiseen, joka ei kuulu totuuteemme. Uskomusten muuttaminen on raskasta, ja olemme evoluution myötä oppineet paljon energiatehokkuudesta (lue: laiskuudesta ja lyhytnäköisyydestä).

Jos omaan uskomusmaailmaan ei mahdu korona, mitä on pitänyt tapahtua?

Voiko olla, etteivät nämä ihmiset pysty vastaanottamaan ja käsittelemään globaalia kriisiä ja hengenvaaraa? Yrittävätkö he olla muiden yläpuolella etisen totuutta pois valtavirrasta? Elävätkö pelkojen kanssa? Etsivätkö kaltaisiaan uskonlahkolaisia? Vihaavatko tietynlaisia ihmisiä ja asettavat heidät pahoiksi? Projisoivatko oman propagandan toisten propagandaksi? Tahtovatko löytää elämälle turvan vankoista uskomuksistaan?

Olen itsekin ajatellut monista asioista mustavalkoisesti, joten en edes yritä esittää tekopyhää. Olen ajatellut maailman olevan paha, ihmisten olevan pahoja, minun olevan paha. Olen uskonut, että ahdistava olo on merkki tulevasta harmista. Olen ajatellut kaikkien ihmisten kärsivän samalla tavoin kuin minä. 

Jonkinlainen turva on kai elämässämme oltava. Johonkin kai on uskottava ja turvauduttava. Jos uskoo kaikella olevan tarkoitus ja elämän kohtelevan oikeudenmukaisesti, se on sitten niin. Jos uskoo elämän epävarmuuteen, se on sitten niin. Minun puolestani ihmiset saavat uskoa mihin tahansa. Kunhan ei tuputa omia uskomuksiaan totuuksina minulle. Vastuu on kuulijalla, mutta niin on puhujallakin. Puhujat muovaavat maailmaamme halusimmepa sitä taikka emme. Kuulijana joudumme käyttämään vähäistä energiaamme puheiden pureskeluun. 

Vahvistamme omaa totuuttamme päivä päivältä, ja luomme kokemuksillemme omia merkityksiämme. Elämme kaikki omissa harhakuvitelmissamme. 

Duodecim: "Eron tekeminen harhaluulojen ja hyvin itsepäisesti pidettyjen tai kulttuuristen uskomusten välillä ei aina ole helppoa. - - Uskomusta ei pidetä harhaluulona, jos se on luonteeltaan henkilön kulttuurissa tai alakulttuurissa yleisesti ilmenevä uskonnollinen vakaumus tai maailmanselitys.


Kommentit