Aion olla rebel ja voida hyvin

Mitä jos olisikin rebel ja nauttisi elämästä. Tekisi 60 tai 80% työaikaa. Miksi? Jotta voisin paremmin nauttia vapaa-ajasta, kun en olisi niin stressissä ja väsynyt.

Tämä menee väärin. Jos haluaa voida hyvin, ei saa työstä sitä palkkaa mitä ansaitsisi. Kokonaisen leivän saa, jos valitsee olla väsynyt ja tyytymätön. Tehdä töitä n. 40h/vko ja viettää väsynyttä vapaa-aikaa 25h/arkipäivät. Viikonloput palautua töistä, jotta jaksaa palvella yhteiskuntaa seuraavat 40h. 

Hermostomme on globaalisti ylikuormittunut. Väsyneenä ajattelumme kaventuu ja teemme lyhytnäköisiä ratkaisuja. Teemme enemmän virheitä muisti- ja keskittymiskyvyn haasteiden kanssa. Tietotulva ja keskeytykset ruokkii aivojen halua keskeyttää itse itsensä. Tylsyydessä ahdistumme ja syyllistymme. Noidankehät pyörii oravanpyörässä. Olemme vaipumassa uupumuksen suppilossa yhä alemmas. Olemme luovuttamassa. Kukaan ei tule sanomaan, että hei, nyt teet tarpeeksi, älä tee enempää. Se ei kannata. Aivopöhnässä on hankala tehdä muutoksia, sillä ne vaativat paljon energiaa. Vastavirtaan meneminen kuluttaa. Pysähtyminen on hankalaa, sillä ylikuormittuneena yrittää vain kuroa to-do-listaa umpeen. Elämä on monimutkaistunut ja epämääräistynyt. Itsensä kehittämisestä on tullut vaade. Elämä kulkee epäinhimillistä rytmiä. Kohtuuttomuudesta on tullut hyve. Levottomuudesta ja pahoinvoinnista tullut normi. Elämme maailmassa, jossa hyvinvointibisnekseen sijoittaminen kannattaa. Jossa omatoiminen taapero on someseksikäs.

Yhteiskunta ei tue hyvinvointia, sillä se ei lyhytnäköisesti kannata. Tämä tulee pitkällä tähtäimellä kalliiksi, mutta toistaiseksi se taitaa riittää, sillä ihmiselämä on lyhyt. 

Jos jaksaa tehdä työnsä niin, että mehua riittää myös vapaa-ajasta nauttimiseen, ei tee tarpeeksi. Sopivan väsyneenä on hyvä ihminen. Pitää olla sopivasti uupunut. On seksikästä kirjoittaa sosiaaliseen mediaan olevansa väsynyt, saada peitettyä mustat silmänaluset, jaksaa hoitaa työ, harrastukset ja kodinhoito väsymyksestä huolimatta, käydä parilla psykologikäynnillä ja kirjoittaa väsymyksen helpottumisesta sankaritarina. Hot. Liian uupuneena on epäonnistunut ihmisenä. 

Kenen arvoja palvelemme, kun kulutamme yhdessä itsemme loppuun, ja olemme vuorollamme sairaslomalla?




Näitä ajatuksia on ruokkinut mahdottoman hyvä kirja Riittävän hyvä - selviytymisopas työelämään (Aurora Airaskorpi). 

Kommentit