Koronavirusahdistus

Nyt me suomalaiset ollaan uuden äärellä, kun koronavirusaalto lähestyy maatamme. Toiset ovat optimistisia ja luottavaisia asian suhteen; olemme täällä turvassa hyvien turvatoimien ja terveydenhuollon takia. Toiset vaikuttavat olevan pessimistisiä tai esipaniikissa; hamstraavat FFP3-hengityssuojaimia, käsidesiä ja ruokaa koteihinsa.

Laskin, että jos kaikki suomalaiset sairastuisivat koronaan, noin 187 665 ihmistä kuolisi (laskien 3,4% kuolleisuudesta). Kuitenkin hallitus on varautunut siihen, että pahimmassa tapauksessa 35% suomalaista voisi sairastua. Tämä tarkoittaisi noin 1,932 miljoonaa sairastunutta, joista kuolisi 65 683. Jos omassa lähipiirissä on 150 sukulaista, 52,5 sairastuisi ja 1,785 (1-2 sukulaista) kuolisi, näin karkeasti laskettua.

Tässä vaiheessa kun joku mainitsee, että hei, vuosittain "perusinfluenssaankin" kuolee satoja ihmisiä, niin huomautan, että kuolleisuusprosentti perusinfluenssalla on 0,09% (Terveyskirjaston mukaan influenssaan sairastuu noin 10% väestöstä, ja "ylimääräisiä" kuolemia siihen liittyen sattuu noin 500/vuosi). Helppoa matematiikkaa. Kyllä tämä korona on pikkasen pahempi kuin vuosittainen perusinfluenssa; noin 37,78 kertainen kuolemanriski verrattuna totuttuun.

Virus iskee yleensä vanhoihin miehiin, joilla on jokin perussairaus. Siihen voi myös kuitenkin kuolla aivan tavallinen terve työikänen ihminen (kuten perusinfluenssaankin). Lapset ovat yleensä säästyneet, mutta todennäköisesti voivat kantaa tautia oireetta, ja levittää sitä ympärilleen. Vaikka tilastollisesti itse olisikin turvassa kuolemalta, omasta tai ystävän lähipiiristä saattaa löytyä ihminen, joka on suuremmassa vaarassa.

Hengityssuojaimet apteekeista ja rautakaupoista alkaa olla loppu. Ihmiset ovat varuillaan. Hengityssuojaimien käyttö hyödyttää lähinnä silloin, kun itse on sairastunut. Käsien huolellinen puhdistaminen ja kasvojen alueen koskettelun välttäminen ovat ensisijaisemmassa asemassa. Mutta hyvä, jos ihmiset pyrkivät estämään taudin leviämistä suojautumalla, vaikkei itse säästyisi taudilta.

Saa nähdä, miten tämä kehittyy. Talouteen jo virus vaikuttanut. Miten mielenterveys? Jos tai kun tuttuja, ystäviä, läheisiä tai sukulaisia kuolee, ulkomailla tai mahdollisesti myöhemmin kotosuomessa, ei se voi olla vaikuttamatta meidän hyvinvointiimme. Uskoisin, että koronalla on mittavammat vaikutukset, kuin tässä vaiheessa osaamme kuvitellakaan. Mutta kaikki on tällä hetkellä vain arvailua; eihän sitä tiedä, miten tämä tulee menemään. Tulevaisuudesta ei voi olla muuta kuin epävarma, aina.

Nyt vielä voimme hengitellä suhteellisin turvallisin mielin raikasta ulkoilmaa, käydä töissä, koulussa, kaupassa, julkisissa vessoissa ja kulttuurielämyksissä. Yrittää elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä iloista. Pestä käsiä ja olla lähmimättä kasvoja. Mitä muutakaan voimme tehdä?

Kommentit